Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 solid state

Learn the Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 solid state. Remember the MCQs for class 12 chemistry chapter solid state with answers for best score in board exam. Chemistry MCQs is important for the board exam because chemistry is one of the most scoring subjects of class 12.

Also, Read the Chemistry MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Pdf and get the download links of Chemistry MCQs for Class 12 Chapter wise Pdf.

It’s time to learn Q1 to Q10 of Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 in brief. Let’s start to learn Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 for the best preparation of class 12 chemistry chapter 1 solid state in brief.

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1

Q1. Which of the following is not a property of the solid state?

(A) Fluidity
(B) Strong inter-molecular force
(C) Hard and Fixed volume
(D) None of these

Answer:- (A) Fluidity

Q2. Which of the following condition is perfect for solid-state?

(A) High Thermal Energy
(B) Low Temperature
(C) Weak intermolecular forces
(D) None of these

Answer:- (B) Low Temperature

Q3. Crystals can be classified into

(A) 5 basic crystals habits
(B) 11 basic crystals habits
(C) 2 basic crystals habits
(D) 7 basic crystals habits

Answer:- (D) 7 basic crystals habits

Q4. What is the coordination number of sodium in sodium oxide?

(A) 6
(B) 8
(C) 1
(D) None of these

Answer:- (B)8

Q5. Which of the following is an amorphous solid?

(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Glass
(D) Normal Salt

Answer:- (B)Graphite

Physical Chemistry Chapter 1 Solid State

chemistry-mcqs-for-class-12-with-answers-chapter-1
chemistry-MCQs-for-class-12-with-answers-chapter-1

Q6. Solid carbon dioxide is an example of

(A) Molecular Solid
(B) Ionic Crystal
(C) Both A and B
(D) None of these

Answer:- (A)Molecular Solid

Q7. The property of crystalline solid is not

(A) Isotropic
(B) Anisotropic
(C) Dense
(D) None of these

Answer:- (A)Isotropic

Q8. Which one of the following is a good conductor of electricity

(A) Silicon
(B) Amorphous carbon
(C) Both A and B
(D) None of these

Answer:- (D) None of these

Q9. The solid NaCl is a bad conductor of electricity since

(A) In Solid NaCl there is no velocity of ions
(B) Solid NaCl is covalent
(C) Both A and B
(D) there are no ions in solid NaCl

Answer:- (A) In Solid NaCl there is no velocity of ions

Q10. Tetragonal crystal system has the following unit cell dimensions

(A) a = b ≠ c and α = β = γ = 90°
(B) a = b = c and α = β = γ = 90°
(C) a = b ≠ c and α = β = γ ≠ 90°
(D) None of these

Answer:- (A) a = b ≠ c and α = β = γ = 90°

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1

It’s time to learn Q11 to Q20 of Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 in brief. Let’s start to learn Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 for the best preparation of class 12 chemistry chapter 1 solid state in brief.

Q11. The total number of Bravais lattice in a crystal is

(A) 7
(B) 14
(C) 5
(D) None of these

Answer:- (B) 14

Q12. The crystal system of a compound with unit cell dimensions a = 0.287, b = 0.287 and c = 0.408nm and α = β = 90° and γ = 120° is

(A) Hexagonal
(B) Orthorhombic
(C) Tetragonal
(D) None of these

Answer:- (A) Hexagonal

Q13. The vacant space in bbc lattice cell is

(A) 32%
(B) 14%
(C) 23%
(D) 68%

Answer:- (A) 32%

Q14. If P is the number of atoms in the unit cell that represents the closet packing sequence ABCABC, the number of tetrahedral voids in the unit cell is equal to

(A) 2P
(B) 4P
(C) 3P
(D) None of the above

Answer:- (A) 2P

Learn the Visual impairment in Hindi with us in brief.

Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1

Q15. If a compound is formed by X, Y and Z atoms in fcc and Z is present on the corners, Y is present 1/2 tetrahedral voids and X atom in 1/2 octahedral voids which of the following will be the molecular formula of the compound

(A) X2Y4Z
(B) XYZ2
(C) X2Y4Z2
(D) None of the above

Answer:- (A) X2Y4Z

Q16. The coordination number of the simple cubic unit cell is

(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 12

Answer:- (B) 6

Q17. The coordination number of a metal crystallizing in a hexagonal close-packed structure is

(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 12

Answer:- (D) 12

Q18. The arrangement ABC ABC ABC is referred as

(A) Tetragonal close packing
(B) Cubic close packing
(C) Hexagonal close packing
(D) None of the above

Answer:- (B) Cubic close packing

Q19. Body-centred cubic lattice has a coordination number

(A) 6
(B) 8
(C) 12
(D) 7

Answer:- (B) 8

chemistry-mcqs-for-class-12-with-answers-chapter-1
chemistry-MCQs-for-class-12-with-answers-chapter-1

Q20. If a is the length of a cube, the distance between the body-centred atom and one corner atom in the cube will be

(A) √3a/2
(B) √3a/3
(C) √3a/4
(D) None of above

Answer:- (A) √3a/4

Class 12 Chemistry Chapter 1 Solid State

It’s time to learn Q21 to Q30 of Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 in brief. Let’s start to learn Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 for the best preparation of class 12 chemistry chapter 1 solid state in brief.

Q21. The correct statement regarding F-centre is

(A) Electron are held in the voids of crystals
(B) F-centre produces colour to the crystals
(C) Conductivity of the crystal increases due to F-com
(D) All of the above

Answer:- (D) All of the above

Q22. If NaCl is doped with 10-4 mol% of SrCl2, the concentration of cation vacancies will be

(A) 6.02 x 1025 mol-1
(B) 6.02 x 1017 mol-1
(C) 6.02 x 1023 mol-1
(D) All of the above

Answer:- (B) 6.02 x 1017 mol-1

Q23. The appearance of colour in solid alkali metal halides is generally due to

(A) Frenkel defect
(B) Interstitial positions
(C) F-centres
(D) Schottky defects

Answer:- (C) F-centres

Q24. Schottky defect defines imperfection in the lattice structure of a

(A) Solid
(B) Plasma
(C) Liquid
(D) Gas

Answer:- (A) Solid

MCQs for Class 12th Chemistry Solid State

Q25. A matchbox exhibits

(A) Monoclinic geometry
(B) Cubic geometry
(C) Tetragonal geometry
(D) Orthorhombic geometry

Answer:- (D) Orthorhombic geometry

Q26. Amorphous solid are

(A) Solid substance in the real sense
(B) Supercooled liquid
(C) Liquid in the real sense
(D) Substance with a definite melting point

Answer:- (B) Supercooled liquid

Q27. Iodine molecules are held in the crystal lattice by

(A) London Forces
(B) Dipole-dipole interactions
(C) Covalent bond
(D) None of the above

Answer:- (A) London Forces

Q28. Which of the following is a network solid

(A) Diamond
(B) Ice
(C) I2
(D) None of the above

Answer:- (A) Diamond

Q29. Due to Frenkel defect the density of ionic solid

(A) Does not change
(B) Decreases
(C) Changes
(D) Increases

Answer:- (A) Does not change

Q30. Schottky defect in crystals is observed when

(A) Density of crystal is increased
(B) Unequal number of cations and anions are from the lattice
(C) An ion leaves its normal site and occupies an interstitial site
(D) Equal number of cations and anions are missing from the lattice

Answer:- (D) Equal number of cations and anions are missing from the lattice

12th Chemistry Chapter 1 Solid State

It’s time to learn Q30 to Q33 of Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 in brief. Let’s start to learn Chemistry MCQs for Class 12 with Answers Chapter 1 for the best preparation of class 12 chemistry chapter 1 solid state in brief.

Q31. Which defect causes a decrease in the density of crystal

(A) Frenkel
(B) Schottky
(C) Interstitial
(D) F-centre

Answer:- (B) Schottky

Q32. Which of the following solids is not an electrical conductor

(A) H2O(s)
(B) TiO (s)
(C) I2(s)
(D) Both A and C

Answer:- (D) Both A and C

Q33. Which of the following is not the characteristic of ionic solids

(A) Very low value of electrical conductivity in the molten state
(B) Brittle nature
(C) Very strong forces of interactions
(D) Both A and C

Answer:- (A) Very low value of electrical conductivity in the molten state

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Hello | Don\\\'t Copy | Make your own article |